detail-img

Bewegen - Systema Mysafehouse

Bewegen" is 1 van de basisprincipes van Systema, en van het leven. Het veranderen van plaats, stand of houding is de letterlijke betekenis. Maar denk bijvoorbeeld ook aan onze 'adembeweging'. Breed te interpreteren aldus ... In beweging komen is noodzakelijk om verder te komen. Kleine, soms slowmo, stapjes brengen je ook voorwaarts!

Systema leert je om gewaar te worden van je lichaam en de subtiele bewegingen daarvan die je kunt inzetten om jezelf te beschermen, in de breedste zin van het woord. Een gecoördineerde beweging, bijvoorbeeld bewust doorzakken, gaan zitten et cetera zal veelal binnen een trainingen aangereikt worden. Uiteindelijk zoeken we echter naar vrijheid van bewegen. Onbewuste bewegingen, zoals corrigeren als je uit balans raakt, kun je stimuleren door speeloefeningen in je training in te passen. Onbewuste bewegingen maak je dan herkenbaar en inzetbaar voor het conflict.

Bewegen is 1 van de principes binnen het Systema. Door aandacht te geven aan je bewegingen, voelen hoe het aanvoelt om te draaien, roteren, doorzakken, rollen etc. maak je rechtstreeks een koppeling van het lichaam met je zenuwstelsel en de hersenen, of vice versa. Bewust worden van een bewegingsreactie. Je opent mogelijkheden om op een andere manier om te gaan met je lichaam, in een conflict, dan je wellicht voor ogen hield of voorheen bij een andere krijgskunst, vechtsport of welke bewegingsvorm ook, aangereikt hebt gekregen. Vastgeroeste patronen kunnen en zullen los(ser) kunnen worden en gelijker tijd maak je een connectie tussen die ‘oude’ wereld en je ‘nieuwe’ inzichten. Het kan je helpen ‘rust’ te vinden, te kunnen concentreren en te leren vertrouwen op je eigen lichaam.